Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Tüm Ehliyet Sınıfları

2 yıl önce yayınlandı
Ehliyet Sınıfları Nelerdir? Tüm Ehliyet Sınıfları

Ehliyet sınıfları nelerdir sürücü belgesi için yetkili kurumlarca belirlenen sınıflar hangi kriterlere göre belirlenmektedir.

Ehliyet, yetkili kurumlar tarafından karayolunda seyir eden otobüs, minibüs, otomobil, traktör, kamyon, motosiklet gibi motorlu ya da motorsuz kara taşıtlarının kişiler tarafından yönetilmesine ve kullanılmasına yetki veren sorumlu trafik yöntemi kurumlarınca verilmiş ve aynı zamanda kimlik gibi resmi bir işlevi de gören bir belge olarak karşımıza çıkmaktadır.

2016 yılında yapılan düzenlemeler ile eski tip sürücü belgeleri yeni tip sürücü belgelerine göre yeniden düzenlenmiştir. Eski tip sürücü belgelerinin tamamının değiştirilmesi için 2020 yılına kadar bir hedef verilmiştir. Yenilenen ehliyetler için 16 farklı sınıf verilmiştir. Bunlar; M, A1, A2, A, B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, F sınıf ehliyetler olmaktadır.

Ayrıca Ehliyet sınıfları sayfasını ziyaret edebilirsiniz.

Yeni Sürücü Belgesi Sınıfları ve Kapsamları

Ehliyet sınıfları nelerdir sorusu ehliyet almak isteyen kişilerin hangi sınıfa başvuruda bulunmaları gereken aşamada genelde sorulmaktadır. Yeni sürücü belgeleri sınıflarında pek çok yeni düzenleme yapılmıştır. Bunlar içerisinde araçlara takılan ek yükler ile birlikte araçlara takılan ek yükler ile birlikte takılması gereken römork gibi maddeler içinde farklılıklar vardır. Bazı ehliyetler için yaş sınırları değiştirilmiş, deneyim şartları da getirilmiştir. Ayrıca bütün ehliyetlere de belirli bir geçerlilik süresi de eklenmiştir. Bu sürelerin dolması durumunda ehliyet almak isteyen kişiler yeniden başvuru yapmak durumunda kalmaktadır.

Son düzenlemelere göre engelli bireyler için verilen H sınıfı ehliyet kaldırılmış, kişinin engel durumunu belirtecek özellik sürücü belgesinde özel olarak belirtilmiştir. Ayrıca teknolojinin yaygınlaşması ile sürücülerin en çok tercih ettikleri otomatik vites sürücü belgesi durumu da eklenmiştir. Buna göre ilk defa ehliyet almak için başvuruda bulunacak adaylar diledikleri durumunda otomatik vitesi sürücü belgesi için yalnızca başvuruda bulunabilirler.

Ehliyet Sınıfları

Ehliyet sınıfları nelerdir sorusuna geçmeden önce ehliyet sınıflarının neye göre kategorilere ayrıldığını belirtmekte fayda vardır. Buna göre ehliyetler;

  • Motosiklet sınıfları
  • Otomobil ve kamyonet sınıfları
  • Kamyon ve tır sınıfları
  • Otobüs ve minibüs sınıfları
  • İş makinesi sınıfları
  • Traktör sınıfları olmaktadır.

Motosiklet Sınıfları

M sınıfı ehliyet belgeleri motorlu bisiklet yani kısa ismi ile “moped” olarak bilinen araç kullanımı yapacak sürücüler için verilmektedir. Yaş sınırları 16 olarak belirlenen bu ehliyete sahip bireyler 2,3 veya 4 tekerli mopedler kullanabilir. 10 sene için geçerlidir.

Normal motosiklet kullanımları için A1, A2 ve A sınıfı ehliyetler alınmalıdır. Bu durumda eğer motor gücü 15 kilovatı geçen ve net ağırlıkları 400 kg olan yük taşımacılığı için kullanılan dört tekerli motosiklet için B1 sınıfı ehliyetler alınmalıdır. Yaş sınırı 16, geçerlilik 10 senedir.

Otomobil ve Kamyonet Sınıfları

Otomobil ve kamyonet sürücüleri için B sınıfı ehliyet verilir. Yaş sınırı 18, geçerlilik 10 sene olmaktadır.

B sınıfı sürücü belgesine sahip kişilerin kullandıkları araçlara takılan ve azami yükleri 3,500 kg geçmeyen römork ve yarı römork içeren birleşik araçların kullanımı için BE sınıfı ehliyet verilir. Burada istenen deneyim en az B sürücü ehliyetine sahip olması gerekir.

Kamyon ve Tır Sınıfları

Azami yük ağırlıkları 3,500 kg üzerinde olan ve 7,500 kg geçmeyen kamyon ve çekiciler için C1 sınıfı ehliyet gereklidir. Yaş sınırı 18, geçerlilik 5 sene ve deneyim en az B sürücü ehliyeti kullanıyor olmak.

C1 sınıf ehliyete sahip kişilerin kullandıkları araçlara takılan ve azami yükleri 750 kg geçmeyen römork ve yarı römork içeren ve katar ağırlığı 12.000 kg geçmeyen birleşik araçlar, ayrıca B sınıfı ehliyet belgesi ile kullanılan araçlara takılan ve azami yükleri 3,500 kg geçen römork ve yarı römork geçmeyen birleşik araçlar için verilmektedir. Yaş sınırı 18, geçerliliği 5 sene, deneyim olarak en az C1 sınıf ehliyet, ek yetkili sınıflar B1, BE, B, C1 ve F’dir.

Kamyon ve çekici araç için C sınıfı ehliyete başvurulması gerekir. Yaş sınırı 21, geçerlilik 5 sene ve deneyim en az B sınıfı ehliyet sahibi olma şartları vardır.

CE sınıfı ehliyet ise C sınıfı ehliyet kullanılan araçlara takılan ve azami yükleri 750 kg geçen römork ve yarı römork oluşan birleşik araçlar için verilmektedir. Bu bir Tır ehliyeti olup yaş sınırı 21, geçerlilik 5 senedir. Deneyim olarak en az C sürücü ehliyeti olmasıdır.

Otobüs ve Minibüs Sınıfları

Ehliyet sınıfları nelerdir otobüs ve minibüs için verilen ehliyet sınıfları nelerdir sorusuna göre;

D1: minibüs sınıfı araçlar için geçerlidir.

D1E: D1 sınıfı ehliyet ile kullanılan araçlara takılan ve azami yük ağırlıkları 750 kg geçen ve römorktan oluşan birleşik araçlar için verilmektedir.

DE: D sınıfı ehliyet ile kullanılan araçlara takılan ve azami yük ağırlıkları 750 kg geçen römorktan oluşan birleşik araçları kullanmak isteyen sürücü adayları için verilmektedir. Yaş sınırı 24, geçerlilik 5 sene olmaktadır. Deneyim durumu ise en az D sınıfı ehliyete sahip olmak.

Traktör Sınıfı

F: lastik ve tekerli traktörler için verilir. Yaş sınırı 18 ve geçerlilik 10 sene olmaktadır.

İş Makinesi Sınıfı

G: İş makinesi türünden motorlu araçları kullanmak isteyen sürücü adaylarının başvurdukları bir ehliyet sınıfıdır. Yaş sınırı 18, geçerlilik süresi 10 sene olarak belirtilmiştir.

Ehliyet sınıfları nelerdir ve ehliyet verilirken hangi şartlar aranmaktadır hakkında detaylı bir bilgilendirme yazımız ve buna benzer yazılarımız için sitemizi ziyaret edebilirsiniz.

Diğer Ehliyetler