Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

2 yıl önce yayınlandı
Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır?

Hem yeni ehliyet alımlarında hem de ehliyet yenileme işlemlerinde sağlık raporu istenilen evraklar arasında yer almaktadır. Bu yazımızda ehliyet almak ve yenilemek isteyen kişilerin sıklıkla araştırdığı Ehliyet İçin Sağlık Raporu Nasıl Alınır? Sorusu hakkında detay bilgiler bulabilirsiniz. Sağlık raporu bulunmadan ehliyet almak mümkün olmamakla birlikte aşağıda ki adımların takip edilmesi sureti ile kolaylıkla sağlık raporu almak mümkündür. Bunun için sırası ile aşağıda ki adımları takip edebilirsiniz.

  • Sağlık raporu almak için ilgili sağlık birimlerinden birinden randevu almanız gerekmektedir. Sağlık raporu almak için kullanacağınız sağlık birimi aile sağlığı merkezleri olabileceği gibi devlet hastaneleri ve üniversiteye bağlı tıp fakültesi birimleri, özel hastaneler, özel ve kamusal tıp merkezleri, özel polikliniklerden de sağlık raporu almanız mümkündür.
  • Eğer sağlık raporunuzu oturduğunuz yere bağlı Aile Sağlık Merkezlerinden almayı tercih etmişseniz öncelikle E-Nabız uygulaması üzerinden alabileceğiniz randevularla aile hekiminizin size vereceği tarihe randevu oluşturmanız gerekmektedir. Randevu oluşturma işlemi E- Nabız üzerinden yapılabileceği gibi Nüfus Müdürlüğü sayfası üzerinden randevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden de yapılabilmektedir. Eğer bu sayfa üzerinden randevu oluşturacaksanız öncelik bağlı bulunduğunuz ilçe üzerinden sağlık birimi seçilerek randevu oluşturulabilir. Aile Sağlık biriminden ehliyet belgesi için alınmak istenen sağlık raporlarında randevu alınmadığı durumlarda Sağlık merkezinizde müsaitlik olması durumunda hekiminize durumu açıklayarak sağlık raporu işlemlerini başlatabilirsiniz. Ancak yoğunluktan ötürü beklemek istemiyorsanız mutlaka gitmeden önce randevu işlemlerini tamamlamanız tavsiye edilmektedir.
  • Ehliyet için sağlık raporu almaya gittiğinizde öncelikle kan alımı işlemleri yapılmaktadır. Sağlık raporu için talep edilen kan sayımı sonuçlarınızın çıkmasının akabinde hekiminiz muayene için tekrar sizi çağırmakta ve el ve göz koordinasyonları ve araç kullanmaya engel teşkil edecek herhangi bir durumunuzun bulunup bulunmadığı ile ilgili birkaç muayene işlemi yapıldıktan sonra kan sonuçları yorumlanmaktadır. Bu işlemi aile sağlık merkezlerinde yaptırdı iseniz ve hekiminiz tarafından sağlık raporu almanızda herhangi bir sakınca görülmediği durumlarda sağlık raporunuz düzenlenmekte ve Nüfus Müdürlüğünün ilgili ekranlarına otomatik olarak düşürülmektedir. Sağlık raporu ehliyet alma konularında eskisi gibi elden teslim edilmemekte olup direkt ekranlar aracılığı ile paylaşılmaktadır. Aile merkezlerinden almak istediğiniz sağlık raporlarında hekiminiz sağlık raporu almaya engel bir durumunuzun varlığını tespit ederse sizi en yakın devlet hastanesine yönlendirme işlemi yapacaktır.
  • Ehliyet almak ve yenilemek isteyen kişiler dışında ehliyetini kaybedip yenisini çıkarmak isteyen kişilerinde sağlık raporu alarak ehliyet çıkarma işlemlerini gerçekleştirmesi gerekmektedir.
  • Ehliyet için sağlık raporu alabilmek için sağlık durumunuzda hekiminizin herhangi bir problem görmemesi gerekmektedir.

Ehliyet İçin Sağlık Raporu İşlemleri Ne Kadar Sürer?

Ehliyet belgesi alabilmek için gerekli evraklar arasında bulunan sağlık raporu sağlık durumunuzda ehliyet almakla ilgili herhangi bir problem teşkil edilmediği müddetçe bir gün içinde alınabilmektedir. Sağlık raporunu kısa sürede alabilmek için E-Nabız ya da yukarıda bahsedilen diğer ekranlar üzerinden randevu işlemlerini oluşturarak Sağlık Birimlerine gitmeniz zaman kaybetmenizi engelleyecektir. Tercihen sabah erken saatlerde işlemlerinizi başlatırsanız yoğunluğa bağlı olarak değişmekle birlikte birkaç saat içerisinde sağlık raporunuzu almış olursunuz.

Ehliyet İçin Alınacak Sağlık Raporları Ücret Bilgileri

Ehliyet için sağlık raporu almak isteyen kişilerce bu rapor için ödeyecekleri ücret bilgileri en çok araştırılan konulardan biridir. Bu ücret sağlık raporunu hangi birimden aldığınız ile alakalı olarak değişebilmektedir. Aile Merkezlerinden alacağınız sağlık raporu ücretsiz olarak alınabilmektedir. Bunun için Sağlık raporunu almaya herhangi bir maniniz olmamanız gerekmektedir. Özel hastanelerden sağlık raporu almak istiyorsanız burada hangi özel hastaneye gideceğiniz bilgisi önemlidir. Çünkü her özel hastane sağlık raporu konusunda farklı tarifeler uygulayabilmektedir. Devlet hastanesi ve Tıp fakültesi Hastanelerinden alacağınız sağlık raporlarında önce uzman bir hekime muayene olmanız ve birtakım tahlilleri vermeniz gerekmektedir. Devlet Hastanesinde tek hekim muayenesi 50 TL, Tıp Fakültesi birimlerinde 75 TL olarak uygulanmaktadır. Sağlık raporunuz herhangi bir problemden dolayı kurula girilerek verilecekse bu ücrette 215 TL olarak uygulanmaktadır. Bu rakamlar yıldan yıla farklılık gösterebilmekte olup kurul kararları devreye girdiğinden farklı uygulamalar olabilmektedir.

Selim Aziz profil fotoğrafı

Selim Aziz

Selim Aziz 13 yıllık direksiyon eğitmenliği yapmıştır. Direksiyon eğitmenliğinden sonra bir sürücü kursunda müdür olarak çalışmaktadır. Ehliyet almaya çalışan yüzlerce öğrenciye verdiği bilgilerle yardımcı olmuştur. Uzman direksiyon eğitmeni ve sürücü kursu müdürü olan Selim Aziz, içerikleri bilgi amacıyla hazırlamaktadır.

Son Bloglar