Ehliyet Nasıl Yenilenir | Ehliyet Yenileme İşlemleri

2 yıl önce yayınlandı
Ehliyet Nasıl Yenilenir |  Ehliyet Yenileme İşlemleri

Ehliyet nasıl yenilenir, sürücü belgesi nasıl değişilir ya da ehliyet belgemi değiştirirken nasıl bir yol izlemeliyim gibi sorularınız varsa bu yazımız içerisinde yeni eski ehliyetlerin nasıl değiştirildiğini açıklayan bir yazı ele aldık.

2022 yılında ehliyet yenilene işlemleri için gerekli olan evraklar şu şekilde açıklanmıştır;

  • T.C Kimlik belgesi
  • Sürücü belgesi değerli kâğıt ve harç bedelleri, vakıf payı
  • Son 6 ay içerisinde çektirilen 1 adet biyometrik fotoğraf
  • Sürücü sağlık raporu
  • Kan grubu belirtir belge ya da yazılı beyanlar
  • E devlet üzerinden kolayca alınabilen adli sicil kaydı

2022 Ehliyet Yenileme Ücretleri

Ehliyet yenileme işlemlerinde ehliyet sahiplerinin en çok merak ettiği konu ehliyet yenileme ücretleri olmaktadır. Ehliyetlerde yenileme, kaybetme ve çaldırma işlemlerinde farklı ücretler söz konusudur. Buna göre;

  • Eski tip ehliyetlerin yeni tip ehliyetlerle değiştirilmesinde istenilen ücret 13+2 TL olarak belirtilmiştir.
  • Eski tip ehliyetlerini kaybetme ya da çaldıran kimselerin yeni ehliyet alabilmek için ödeyecekleri ücret 13+2 TL’dir.
  • Yeni tip ehliyetlerini yenilemek isteyen kimselerin, kaybedenlerin ya da çaldıran kişilerin ödemesi gereken ücret 280+65 TL olarak belirtilmiştir.
  • 01.01.2016 tarihinden sonra yeni bir tip ehliyet almamış kişiler ehliyet yenileme, kayıp, zayi, çalıntı ve kırılma gibi istenmeyen durumlarda uygulanan ücret tarifesi ise 15 TL yenileme ücreti olarak ödeme yükümlülüğü vardır.
  • Yeni tip ehliyetlerinde 01.01.2016 tarihinden itibaren dağıtılmaya başlanılmıştır. Bu tarihten sonra ehliyet alan kişilerin ehliyetleri yeni tip ehliyetlerdir. Yeni tip ehliyetleri alan kişilerin daha sonra ehliyetlerini kayıp, zayi, çalıntı ve yenileme işlemlerinde 345 TL harç + değerli kâğıt ve vakıf payını ödemeleri gerekmektedir.

Ehliyet Yenileme İşlemlerinde Hangi Bankalar Aracılığı ile Ödeme Yapılır?

Ehliyet nasıl yenilenir işlemleri öncesi ödenmesi gereken harç + değerli kâğıt ve vakıf payı nezdinde ödemelerin nereye nasıl yatırılacağını da araştırılan bir konudur. Yenileme işlemlerinden ödenecek harç ücretleri bankalar aracılığı ile kolayca ödenmektedir. Buna göre Maliye Bakanlığı ve Trafik vâkıfınca protokol yapılmış bankaları kullanarak ödemelerinizi kolayla yapabilirsiniz. Bu konuda ehliyet sahiplerine sağlanan bir başka kolaylık ise internet bankacılığını da kullanabilirler.

Ehliyet Yenileme için Nereye Başvuruda Bulunuruz?

Ehliyet nasıl yenilenir işlemleri için yetkili olan resmi kurum Nüfus Müdürlükleridir. Ehliyet yenilemek istediğinizde başvuruları arzu ettiğiniz bulunduğunuz il veya ilçelerde bulunan Nüfus Müdürlüklerine giderek başvurularda bulunabilirsiniz. Nüfus Müdürlüklerinden randevu alarak yapacağınız bu işlemleri Alo 199 Nüfus Müdürlüğü Randevu Hattını kullanarak kolayca yapabilirsiniz.

2022 düzenlemelerine göre ehliyet yenileme son başvuru tarihleri 31.12.2022 olarak belirtilmiştir. Yukarıda belirtilen tarihe kadar eski ehliyetinizi değiştirmek istemediğinizde kullanmanızda bir sakınca yoktur.

Ehliyet Yenileme için İstenen Evraklar

Ehliyet nasıl yenilir ve yenileme esnasında hangi evrakları kesin olarak bulundurmalıyım sorusu sıklıkla sorulmaktadır. Yukarıda maddeler halinde belirtilen evraklar yeni mevzuat gereği ehliyet yenilemesi yapacak adaylardan zorunlu olarak istenmektedir.

Ehliyet yenileme evrakları içerisinde olan sağlık raporu; aile hekimlerinden, devlet hastanelerinden, özel poliklinik ya da hastanelerden kolayca alınabilmektedir. Ancak ehliyet yenileme hususunda adayların bilmesi gereken ayrıca çok önemli bir madde bulunmaktadır. Bu maddeyi bir örnek ile açıklamakta fayda vardır. Örneğin; B sınıfı bir ehliyet sahibisiniz ve 03.01.2022 tarihinde ehliyetinizi yenilediniz. Bu durumda en son 03.01.2032 tarihinde ehliyetinizi yeniden yenilemeniz gerekmektedir. Yani mevcut ehliyetinizi belgenizin geçerliliği olan 10 yıl içerisinde kullanacak, 10 yıl sonra yeniden sağlık raporu alarak, harç ve değerli kâğıt ücretleri ve diğer evraklarla birlikte yenilemeniz gerekecektir.

Buna göre ilgili düzenleme gereği;

  • M, A1, A2, A, B1, B, BE, F ve G sınıfı sürücü belgeleri 10 yılda bir kez
  • C, C1E, C, CE, D1, D1E, D ve DE sınıfına sahip ehliyetler 5 yıl süreyle geçerli olacak ve daha sonra yeniden değiştirilmesi istenecektir. 


Selim Aziz profil fotoğrafı

Selim Aziz

Selim Aziz 13 yıllık direksiyon eğitmenliği yapmıştır. Direksiyon eğitmenliğinden sonra bir sürücü kursunda müdür olarak çalışmaktadır. Ehliyet almaya çalışan yüzlerce öğrenciye verdiği bilgilerle yardımcı olmuştur. Uzman direksiyon eğitmeni ve sürücü kursu müdürü olan Selim Aziz, içerikleri bilgi amacıyla hazırlamaktadır.

Son Bloglar