Geçici Ehliyet Belgesi Nedir? Geçici Ehliyet Belgesi Rehber

2 yıl önce yayınlandı
Geçici Ehliyet Belgesi Nedir? Geçici Ehliyet Belgesi Rehber

Geçici ehliyet belgesi asıl ehliyet belgesinin henüz düzenleme işlemlerinin tamamlamadığı durumlarda trafikte kullanılabilecek geçici süreliğine kalıcı ehliyetin yerine kullanılan belgedir. Geçici ehliyet belgesinin düzenlendiği durumlar aşağıda belirtilmiştir.

  • Ehliyet belgesinin yenilenmesi gibi durumlarda
  • Ehliyet belgesinin kaybedildiği durumlarda yeni ehliyet belgesi çıkarmak için başvurulduğunda
  • İlk defa yeni ehliyet alınan durumlarda

Geçici ehliyet belgesi düzenleme işlemleri yapılmaktadır. Geçici ehliyet belgesi trafikte aktif olarak araç kullanabilme şansı veren bir evrak olup üzerinde yer alan geçerlilik tarihine kadar trafikte geçerliliğini korumaktadır. Geçici ehliyet belgesi hem şehir içinde hem şehir dışında geçerliliği olan bir belge türüdür. Üzerinde bulunan barkod ve karekod uygulamaları sayesinde herhangi bir trafik çevirmesi durumunda kolay bir şekilde sorgulama yapmaya olanak tanımaktadır. Bu konuda sık bir şekilde araştırılan konulardan biri de trafiğe yeni çıkacak sürücülerin geçici belge ile trafiğe çıkıp çıkamayacağı sorusudur. Bu sorunun cevabı olarak ilk kez trafiğe çıkacak kişilerinde geçici belge ile çıkış yapabileceğidir.

Geçici Ehliyet Belgesi Nereden Alınır?

Ehliyet belgeleri kimlik belgeleri gibi nüfus müdürlüklerinden yapılacak başvuru işlemleri ile çıkartılmaktadır. İkametgâh adresinize göre hangi ilçenin nüfus müdürlüğüne bağlı iseniz ehliyet belgesi çıkarım işlemleriniz o belediyeden alınacak randevu işlemleri ile başlatılmaktadır. Ehliyet belgesi çıkarımı işlemleri işlem anında hemen hazırlanamadığından işlem bitiminde geçici ehliyet belgesi verilmektedir. Yani geçici ehliyet belgesi nereden alınır? Sorusunun yanıtı bağlı bulunduğunuz nüfus müdürlükleri üzerinden olmaktadır. Bu kuruma gitmeden önce E-Devlet uygulaması üzerinden alabileceğiniz randevu işlemleri ile işlerinizi hızlandırmanız mümkündür. Bu ekran üzerinden tanımlı barkodlu uygulama özelliği sayesinde geçici ehliyet belgenizi sorgulayabilir ve sistemde görüntüleyebilirsiniz.

Geçici Ehliyet Belgesi Kaç Gün Geçerlidir?

Geçici ehliyet belgesi adı üzerinde geçici süreliğine düzenlenen bir evraktır. Bu belgenin üzerinde yazdığı gibi sadece 30 gün süre ile geçerliliğini korumaktadır. Geçerlilik süresi içerisinde hem şehir içi hem de şehirler arası araç kullanımına izin veren bu belgenin süresinin bitiminde asıl ehliyetin kullanılması gerekmektedir. Geçici ehliyet belgesinin geçerli olacağı süre zarfında kalıcı ehliyet belgesi beyan ettiğiniz adreslerinize PTT kargo aracılığı ile ulaştırılmaktadır. Bu nedenle süre olarak 30 gün belirlenmiştir. Çoğu durumda ehliyet belgesinin aslı en geç bir hafta on gün içinde tarafa ulaştığı bilinmektedir. Geçici Ehliyet Belgesi Kaç Gün Geçerlidir? Sorusunun cevabı bu nedenle 30 gündür.

Geçici ehliyet belgesi üzerinde biyometrik fotoğraf, kişisel bilgiler, geçerlilik tarihi, belgeyi veren kurum adı, hangi sınıf ehliyet grubunda iseniz bu gruplar ayrıntılı bir şekilde yer almaktadır.

Geçici Ehliyet Belgesinin Süresi Uzatılır mı?

Nadiren de olsa kalıcı belgenin tarafınıza ulaşmadığı durumlarda geçici belgenin süresi doldu ise bu sürenin uzatılması gerekmektedir. Bu gibi durumlarda bağlı bulunduğunuz ilçe nüfus müdürlüğüne tekrar başvuru yaparak belgenin süresinin uzatma talebini yapmanız gerekmektedir.


Geçici ehliyet belgesi yerine ehliyet almak istiyorsanız ve kaç günde geleceğini bilmiyorsanız; ehliyet kaç günde gelir? başlıklı yazımızı okuyabilirsiniz.

 

 

Selim Aziz profil fotoğrafı

Selim Aziz

Selim Aziz 13 yıllık direksiyon eğitmenliği yapmıştır. Direksiyon eğitmenliğinden sonra bir sürücü kursunda müdür olarak çalışmaktadır. Ehliyet almaya çalışan yüzlerce öğrenciye verdiği bilgilerle yardımcı olmuştur. Uzman direksiyon eğitmeni ve sürücü kursu müdürü olan Selim Aziz, içerikleri bilgi amacıyla hazırlamaktadır.

Son Bloglar